Nobelpriset i music  

Det finns många olika priser inom musiken, alltifrån MTV Music Awards, Grammys, olika stipendier uppkallade och instiftade efter olika kända artister och poeter. Ett pris som delas ut varje år i Sverige och som lite skämtsamt skulle kunna kallas Nobelpriset i musik är Polar Music Prize. Detta pris är inte alls lika gammalt som Nobelpriset men många framstående artister har fått detta pris som anses som ett av de finare inom musikvärlden.

Historik och pristagare

 Radio_City_Music_Hall_2003

Polar Music Prize initierades år 1989 av Stikkan Andersson, en tungviktare inom musikbranschen. Stikkan Andersson var med och grundade ABBA år 1970 och fungerade som ett stöd åt ABBAs medlemmar. Han var också en känd textförfattare och förläggare som även grundade skivbolaget Polar Music som gett namn åt Polar Music Prize. Det första året som Polar Music Prize var 1992. Priset, som kallas Polarpriset på svenska, brukar delas ut till två olika artister, grupper eller institutioner. En pristagare får pris i kategorin populärmusik och en pristagare inom klassisk musik. De första två pristagarna år 1992 var ex-Beatlen Paul McCartney och i den klassiska kategorin delades priset av länderna Estland, Lettland och Litauen.

Syftet med priset är att förena musiker inom olika genrer och världsdelar och bryta eventuella barriärer som finns inom musikvärlden.

Bland framstående popartister kan nämnas Bob Dylan, som är aktuell som 2016 års Nobelpristagare i litteratur. Han fick Polar Music Prize
år 2000. På denna ceremoni deltog Dylan och mottog en medalj av kung Carl XVI Gustaf. Andra kända Dncevärldsartister som mottagit Polar Music Prize är bl.a. Elton John (1995), Bruce Springsteen (1997), Stevie Wonder (1999) och Chuck Berry (2014). Den sistnämnde artisten kunde dock inte närvara på prisceremonin utan fick skicka en annan legendarisk artist, brittiske Dave Edmunds, för att hämta priset å Berrys vägnar.

De senaste pristagarna år 2016 är den italienska mezzosopranen och operasångerskan Cecilia Bartoli i kategorin klassisk musik, samt den mycket framgångsrike låtskrivaren Max Martin.

Prisutdelning

Prisutdelningen av Polar Music Prize sker i Stockholm. Det är självaste kungen som delar ut priset och kungafamiljen närvarar under ceremonin. Förutom prisutdelningen brukar även en konsert hållas inom ramen för Polar Music Prize. I denna konsert brukar ett stort antal framgångsrika artister uppträda, som en hyllning till årets pristagare. Oftast tolkas verk skrivna av den artist som mottar priset, alternativt framförs musik som pristagaren är känd för.