Blandning av olika genrer inom musik

En musiker är givetvis fri att skapa musik med vilka medel som helst med inspiration från alla existerande musikstilar. Att genre är ett viktigt begrepp när man diskuterar musik beror på att det annars skulle vara mycket svårare att beskriva vad ett band gör för typ av låtar. Vissa artister låter sig dock ogärna kategoriseras och i den här artikeln ska vi skriva mer om band som gärna blandar olika genres i sitt skapande och som ibland knappt kan sägas höra till någon genre överhuvudtaget. Pratar man om enskilda låtar är det vanligt att de glider mellan närliggande genres.

Bra musik är ofta genreöverskridande

Musik med text som berör är något som kan ha en starkt läkande eller motiverande effekt. För att hitta de där låtarna och banden som gör musik som verkligen räknas, för en själv, är det ofta klokt att leta efter artister i samma genre som sina favoritband. Man ska dock vara medveten om att många av de mest musikaliska artisterna på ett ledigt sätt rör sig mellan helt olika musikstilar. Billy Corgan, sångare i bandet The Smasing Pumpinks, blev i en intervju förnärmad över att journalisten sa att de spelade indierock. “Då förnekar du de 80 andra stilar som vi är kapabla till”.

Vanliga blandningar av genres

Om en bra gant rea lockar är chansen stor att du gillar amerikansk mainstream rockmusik i stil med Bruce Springsteen. Bruce är en artist som har ett sound som inte utvecklats så mycket men han är känd för att då och då låta stråk av såväl soul som country genomsyra sina låtar. Rolling Stones är ett annat band som är känt för att göra rock med soul på ett sätt som skapar en majestätisk helhet, perfekt för de stora arenorna. Håkan Helström är en svensk artist som gärna skriver dynamisk och gränsöverskridande musik och låtar som kan börja som spröd vispop och sluta med en extatisk sambaorkester och ylande sång.