Väck ett musikintresse hos ditt barn

Som förälder önskar du dig väl alltid att ditt barn ska intressera sig för samma saker som du själv. Spelar du ett instrument vill du till exempel sannolikt att ditt barn också ska börja spela det. Men det leder knappast till något gott att tvinga barnet att spela ett instrument som det inte tycker är roligt – det leder snarare bara till bråk och osämja mellan dig och ditt barn, och kommer i värsta fall leda till att barnet hyser ett livslångt agg till instrumentet. Det du däremot kan göra som förälder är att försöka putta barnet i rätt riktning genom att från en tidig ålder nära barnets musikintresse.

Forskning visar till exempel att det spelar stor roll för barnens framtida musiksmak vad man spelar för dem när de fortfarande ligger i magen. En studie som genomfördes av forskaren Alexandra Lamont vid Leicesters universitet visade till exempel att barn som fick lyssna på sådana låtar som mammorna tyckte om under graviditeten, kände igen dessa låtar när de fick höra dem igen vid ett års ålder. Det viktiga för att musiken skulle befästas på detta sätt var inte vilken typ av musik det var, utan att mamman själv gillade den.

Du kan fortsätta denna musikaliska bildning när barnet kommit ut ur magen genom att ta med sin lilla bebis på rytmik. Till en början handlar sådana klasser mest om att föräldrarna spelar på instrument, till exempel maracas och trummor, men när barnen blir lite äldre kan de delta själva genom att gå och klappa, själva spela på trummor, sjunga, dansa och röra sig. Inom rytmiken ingår också något som kallas solfège, där man bland annat börjar öva grunderna och förståelsen för notvärden, dur, moll och taktarter – sådant barnet behöver när det ska lära sig ett instrument, med andra ord.

Du kan också se till att göra hemmamiljön till en plats där musik, sång och dans uppmuntras, för att barnet tidigt ska förknippa dessa saker med glädje. Det är nämligen det bästa sättet att motivera ett barn att göra något – att få det att verka roligt.

Om du lyckas, och får ett barn som är intresserat av musik och som börjar spela ett instrument, kommer du att få gå på många konserter och uppvisningar genom barnets uppväxt. Som musikälskade förälder brukar det dock inte vara ett problem – snarare mycket stolta och glada ögonblick. Om du vill skaffa nya finkläder till barnet inför hens första konsert, kan du gå in på Kidsbrandstore.se. Där hittar du stiliga kläder från en mängd olika märken, till exempel Ralph Lauren, för barn.