Sprida sin musik – så gör du!

Om du vill bli musiker och känd artist så är du säkert väl medveten om att det finns konkurrens så att det räcker och blir över. Därför är det viktigt att man har en plan för hur man ska sticka ut bland andra artister på marknaden. Det är som att jobba med marknadsföring för vilket företag som helst egentligen, den enda skillnaden är att man jobbar med att sälja musik istället för klassiska produkter eller tjänster.

Soundcloud

Det här är ett väldigt bra forum för den som vill sprida sin musik. Det finns många artister som idag är kända men som en gång i tiden började som okänd sångare eller låtskapare på den här sajten. Det är även ett bra forum för den som vill träffa likasinnade när det kommer till musik.

Produkter med tryck på för att bygga ditt varumärke

Att starta ett band kan liknas vid att man startar ett företag och själva bandets namn och image är varumärket. I och med den här teorin kan man helt enkelt använda marknadsföring som är typisk bland företag för att försöka sprida sin musik. En sak man skulle kunna göra är mössa eller tygpåse med tryck på som man kan ge gratis till folk på stan. Det här kan sprida namnet på ditt band och förhoppningsvis kommer någon att söka på dina låtar.

Sociala medier

Tänk på att det är många som blir kända genom sociala medier idag och det kan därför vara smart om man har en profil som speglar den image man vill ha som artist. Det kan även vara smart att lägga upp lite av sin egen musik så att folk kan få ett smakprov på vad du har att erbjuda.

Skicka inspelade låtar till skivbolag och radiostationer

När du har spelat in låtar så gäller det att nå ut med dessa till personer som skulle kunna vara intresserade av att signa ett kontrakt med dig. Det kan då handla om olika skivbolag. För att nå ut till dessa kan man även skicka in sina låtar till radiostationer, P3 bland annat har ett program som heter osignat där de endast spelar musik av nya artister som inte har något skivkontrakt ännu.

Open mic

På vissa klubbar och barer kan man ibland få möjligheten att gå upp på scenen och spela någon av ens egna låtar. Det här kan vara bra ur många perspektiv, men dels att man får träna på att framträda och att man marknadsför sin musik på bästa sätt. Har man tur så kan det ju finnas någon viktig person i publiken som kan se till att ditt framträdande leder till ett skivkontrakt i framtiden om man skulle ha tur.