Starta ett band

Om du spelar ett musikinstrument och längtar efter att få spela med andra kan du starta ett band. Även de allra största banden, som U2, började med att några vanliga killar eller tjejer ville spela i band. Du vet aldrig var det slutar!

Musik

Musik är mer än bara sköna och vackra melodislingor, musik är en livsstil fylld med glädje och gemenskap. Det är också ett sätt att få uttrycka mänskliga känslor. Om vi precis har träffat vårt livs kärlek kan musiken hjälpa oss att uttrycka vår glädje; detsamma om en relation har tagit slut. Det finns musik för alla känslor och tillfällen – och därför skapas det ständigt nya låtar och nya band. Om du letar efter kärleken kan du testa en seriös dejting sida för att hitta en likasinnad person att dela livet och musiken med.

Start ett band i en större stad

Att starta ett band är faktiskt lite som dejting – du måste hitta de rätta personerna, med samma livssyn, livsstil och en personkemi som stämmer. Ett bra band behöver också olika musiker – alla kan inte spela gitarr – som tillsammans utgör en musikgrupp som kan göra något nytt av gamla låtar och även skriva nya låtar tillsammans. Om du bor i en större stad som Stockholm, Göteborg eller Uppsala, är det lätt att hitta personer som önskar starta samma slags band som du. Du kan leta efter personer på musikforum på nätet, Facebook och Instagram, men också på musikskolor och pubar med livemusik. Tänk på att försöka hitta personer på ungefär samma musikaliska nivå – annars blir det inte så givande för de skickligaste. I en större stad finns det alltid flera evenemang att spela på, men konkurrensen om giggen är stora, särskilt som de större artisterna också spelar där.

Start band på en mindre ort

Det kan vara lite svårare att starta ett nytt band på en mindre ort, i alla fall ett band inom en specifik musikstil. Det positiva på en mindre ort är att folk oftast har mer tid, inte behöver pendla för att mötas, och att utbudet av musikband att delta i är så litet att intresserade snabbt hör av sig. På mindre ställen är också närheten mellan människorna större. Det finns många skickliga musiker över hela landet, även ute på landsbygden. Då många musikintresserade vill leva ett skapande liv finns det många som bor på mindre ställen. Du kan inte ha samma krav på en särskild musikstil när du startar band på ett mindre ställe, däremot kan du få spela med riktigt skickliga musiker som bor i din närhet och som också vill spela i ett band. Det är också lättare att få spelningar på mindre orter. Både den lokala puben och hotellet kommer att vara intresserade av att låta er testspela någon kväll. Det är också lättare att få supportar på det lilla stället, då många, vare sig de gillar er musikstil eller inte, kommer tycka att ni är ”deras” band.