Musik och träning

De flesta håller nog med om att det är roligare att träna om man kan lyssna på musik samtidigt, och många skulle nog också säga att de faktiskt presterar bättre när de lyssnar på musik som de tycker om och som peppar dem. Det är inte bara inbillning – flera studier har visat att vi tränar hårdare och presterar mer när vi lyssnar på musik samtidigt som vi tränar.

I en studie som forskare från Brunel University i London genomförde visade det sig till exempel att löpare som fick lyssna på musik medan de sprang på löpband förbättrade sig med 15 procent. Deltagarna i studien menade också att de upplevde träningen som mindre ansträngande när de lyssnade på musik – trots att de i själva verket hade tränat hårdare än tidigare.

På samma sätt har man när man studerat cyklister som tränat kunnat se att deras syreförbrukning minskade med 7 procent när de trampade i takt till musiken – vilket självklart ledde till att de kunde cykla snabbare. Valet av musik är med andra ord av högsta betydelse för ens träningsprestation, oavsett hur man tränar. Om man är osäker på vilka låtar som kommer att hjälpa en att förbättra sig kan man ju börja med att prova några av de låtar som majoriteten av alla svenskar tycker är bra träningslåtar, till exempel ”Run the World (Girls)” med Beyoncé, ”Ganjaman” med Alfons, ”Lean On” med Major Lazer och ”Waiting for Love” med Avicii.

I andra sporter kan dock musiken mest vara en distraktion. Det gäller framförallt sporter som kräver hög koncentration, till exempel biljard. Under en biljardtävling är det därför vanligtvis helt knäpptyst. Om du själv vill spela biljard med vännerna kan det däremot vara roligt att ha musik som ni tycker om i bakgrunden – då är ju era prestationer inte på lika blodigt allvar. Ett bra ställe att spela biljard med musik är på O’Learys i Mall of Scandinavia.