Idoldyrkan av musiker

Många personer har säkert trevliga barndomsminnen från när man pyntade väggarna i sitt sovrum med affischer och bilder på sina största idoler. Det finns något fint i att tycka så mycket om en artist eller musiker att man verkligen dyrkar dem. Att ha en riktig idol kan fungera som en stor inspiration genom livet och hjälpa en att ta sig dit man vill. Ända sedan musik började skapas kommersiellt har det funnits idoldyrkan av musiker. Det är ofta skivbolag medvetet hjälper artisten skapa en image som tilltalar människor, för att det i slutändan skall generera mer pengar. Även om idoldyrkan i de flesta fall inte på något sätt är skadligt finns det situationer och händelser när det kan gå för långt. Det kan till och med vara vårt att själv se när det har gått över gränsen. I slutändan är musikerna helt vanliga människor, men när de blir dyrkade av någon kan det vara lätt att glömma bort.

Idoldyrkan som gått för långt

Det är inte bara barn och unga som dyrkar musiker. Det förekommer även bland vuxna. När en idoldyrkan går för långt är det faktiskt oftast vuxna som är inblandade. Genom tiderna har det till och med gått så långt att artister blivit mördade av sina fans. Hur psykologin bakom detta fungerar är svårt att förstå. Varför ett fan väljer att mörda sin favoritartist är inte lätt att begripa. Det kan exempelvis handla om att man blir besviken på något de gjort och att man därför inte ser någon annan utväg. Tack och lov är det ändå ovanligt att fans mördar sina idoler. Något som är vanligare är att fans börjar förfölja sina favoritartister. När man först hör om det kan man till och med tycka att det låter charmigt, men för artisten är det allt annat än charmigt. Bland annat Jennifer Lopez är rädd för stalker, och det är dessutom svårt att skydda artisterna på rätt sätt. En stalker kan utveckla ett sådant beroende av artisten att de till slut väljer att skada denne om de inte får den bekräftelse de önskar.

Använd idoldyrkan som något positivt

Som förälder kommer man märka när ens barn har hittat sin idol. De kanske pratar ofta om personen, eller samlar på bilder av artisten. Med största sannolikhet är det också den artistens låtar de lyssnar på om och om igen. Att ha en idol är inte något negativt, och som förälder kan man stötta barnet i dess dyrkan på ett hälsosamt sätt. Att ha en musiker som idol kan både väcka ett eget intresse för musik samtidigt som det kan motivera barnet att utvecklas inom artisteri och konst. Det kan vara bra att ta med barnet på en konsert där artisten uppträder. Det kommer med stor sannolikhet bli ett starkt minne barnet kommer bära med sig resten av livet. Det finns också andra, mindre saker man kan göra. Skall barnet exempelvis klä ut sig kan man leta efter maskeradkläder som gör det möjligt för barnet att klä ut sig till sin artist. Det är bevisat att förebilder både stärker och utvecklar barns självkänsla, så att de har en idol är oftast endast positivt.