Hur musik påverkar hjärnan

Att musik av olika slag har en positiv effekt på kropp och själ är sedan länge erkänt. Många människor tycker om att läsa till musik, att träna till musik eller att lyssna på musik när de gör mat. Genom århundraden har människan fascinerats av musik på grund av många olika skäl. Det väcker något i oss som vi inte alltid kan förstå eller förklara. Under de senaste åren har forskare lyckats förklara vad det egentligen är som händer i kroppen när vi lyssnar på musik, och framförallt vad det är som händer i hjärnan. Det kan ge oss en förklaring till varför människor tycker så mycket om att höra på musik, och varför det varit gemensamt för alla generationer som levt.

Musik väcker hjärnan

Många har säkert någon gång gått i en butik, och efteråt gått runt och nynnat på en låt utan att veta varför man gör det. Det är inte en slump att vi hör musik på många platser. musik i butiker får oss att shoppa mer, enligt flertalet forskare. Det som händer när vi hör på musik är att belöningssystemet aktiveras, vilket gör oss mer benägna att göra ett köp. Det har naturligtvis butikerna tagit fasta på. Musik kan också ta ner vår stressnivå markant, mer än många träningsformer och avslappningsövningar. Ett exempel på hur mycket vår hjärna påverkas av musik kan man se inom demensvården. Här används ofta musik för det är något som kan nå in i deras skadade hjärnor, och både väcka minnen och placera dem i nuet. Så det lönar sig alltid att unna sig att lyssna på sina favoritlåtar, de påverkar hjärnan mer än man tror.

Arbeta när du lyssnar på musik

Musik har som ni säkert kan räkna ut många fördelar. Det är bevisat att musik sänker stressnivån, ökar kreativiteten och reducerar oroskänslor och ångest. Oavsett om man lever ett lugnt eller stressat liv kan man dra nytta av de fördelar musiken ger. Många människor arbetar med musik i bakgrunden för att det minskar nedstämdhet och ökar närvaron. Med andra ord är musik viktigt både för arbete och fritid, och det är en kraft man borde utnyttja så mycket det går. Så, har man någonsin tänkt tanken att det hade varit utmanande och roligt att starta ett eget företag skall man inte vara rädd att lyfta ett företagslån till egenföretagare. Det är ofta oron som stoppar en. Våga ta steget. Lyft lånet och när man sen etablerar sitt företag kan man alltid arbeta med musik som peppar en, det kommer påverka en mer än man tror.