Elvis Presley

Elvis Presley är en av de största artisterna genom alla tider och det är få som inte har hört hans musik, men allteftersom åren går glöms även de största bort. Det kan därför vara bra om vi påminner oss om de starkt lysande stjärnor som en gång svävade uppe på artisthimlen.

Elvis föddes år 1969 som familjens första och enda barn. Hans tvillingbror dog vid födseln, vilket omgav hans första tid i livet med ett stort mått av turbulens och sorg. Med det i åtanke är det inte säkert att hans ankomst firades med blöjtårta och bebisfest. Som elvaåring fick han sin första gitarr och det var där som intresset för musiken tog fart på riktigt. Hans familj var även religiös och gick i kyrkan, vilket ledde in Elvis på att sjunga i gospelkör. Där fick han genast beröm för sin fina röst och prästen lovade honom att han en dag skulle få sjunga solo.

Elvis var 18 år då han som Lastbilschaufför och studerande elektriker åkte förbi Memphis Recording Service. Där läste han på en skylt att man för 4 dollar kunde få spela in sin egen skiva. Sagt och gjort han betalade pengarna och spelade in skivan som bland annat innehöll That’s all right, som senare uppgetts vara tänkt som en födelsedagspresent till hans mamma. Ett år senare var han tillbaka och spelade in en skiva till och då tog det till slut fart.

Han blev nämligen upptäckt av ägaren Sam Philips som efter ett tips hade lyssnat på Elvis och blivit hänförd av hans talang. Han tog Elvis och bildade en grupp med honom, en basist och en gitarrist. De släppte sedan sin första singel That’s all right. Denna lilla trio fick en växande popularitet i södra USA, men efter ett par år valde Elvis att lämna Sun Records för ett annat bolag, RCA Victor. Övergångssumman var hisnande 35 000 dollar vilket var nytt rekord för en popartist. Elvis karriär gick bara uppåt och han kom att bli en av de största och mest populära artisterna någonsin.

År 1958 blev han precis som en vanlig man inkallad till det militära, vilket gjorde att han inte släppte några skivor mellan 1958 och 1960. Sen blev artistkarriären i första hand en filmkarriär och fram till år 1969 medverkade han i en mängd olika filmer. Han längtade efter att stå på scen framför publik igen cch så blev det också. Mellan år 1969 och 1977 gjorde han över 1100 konserter runt om i världen i sina karakteristiska scenkläder.

Elvis dog år 1977 mitt uppe i turné- och konsertlivet , av ett hjärtfel. Under sitt förhållandevis korta liv hann han dock göra intryck på en hel värld och är fortfarande att betrakta som en av de största artisterna någonsin.